Державна реєстрація потужностей

Звертаємо увагу операторів ринку харчових продуктів на неухильному виконанні вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-вр  (далі – Закон).

Відповідно до статті 20 Закону оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Так, оператори ринку, які реалізують на агропродовольчих ринках харчові продукти рослинного походження із фермерських господарств, повинні виконувати встановлені Законом вимоги, зокрема:

бути зареєстрованими відповідно до ст. 25 даного Закону, Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам, затвердженого наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 р. № 39, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.03.2016 р. за № 382/28512;

забезпечувати виконання законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та мати докази щодо параметрів безпечності, якими, можуть бути результати лабораторних досліджень (випробувань), що належать оператору ринку, інших суб’єктів або дані постачальників інгредієнтів зокрема, наявність експертного висновку (протоколу, звіту або іншого аналогічного документа) уповноважених лабораторій Держпродспоживслужби;

забезпечувати простежуваність та надавати інформацію, передбачену статтею 22 Закону;

забезпечувати супроводження товарно-транспортною накладною об’єктів санітарних заходів під час їх перевезення та відповідність маркування вмісту вантажу.

У разі відсутності результатів лабораторних досліджень (випробувань) на показники безпечності харчових продуктів рослинного походження, що реалізуються на агропродовольчому ринку виданих уповноваженими лабораторіями Держпродспоживслужби, вони мають піддаватись ветеринарно-санітарній експертизі. 

Також, звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що здійснюють повноваження господарської діяльності із зберігання зерна та продуктів його переробки стосовно державної реєстрації потужностей, як таких, що використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів та не потребують отримання експлуатаційного дозволу.

 Оператор ринку харчових продуктів, який використовує потужність, зобов’язаний подати заяву відповідного зразка до територіального органу Держпродспоживслужби та за 15 днів отримати інформацію про державну реєстрацію потужності.

Державна реєстрація здійснюється безкоштовно.

Ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 2042-19, передбачає адміністративну відповідальність за виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, – тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.           

Станом на 01.10.2019 р. на території Шепетівського району та м. Шепетівки зареєстровано 586 операторів ринку харчових продуктів.

Реєстрація операторів ринку, які діють на території Шепетівського району та міста Шепетівки проводиться Шепетівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою – вул. Героїв Небесної Сотні, 94, м. Шепетівка (поряд залізничної лікарні).

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій обл.