Інформація про якість води у межах пляжів

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України планується спостерігати за якістю води на 182 річкових пляжах.

Так, з 10.07.2020 по 16.07.2020 було досліджено 201 пробу річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) тощо 33 проби (16,4%); із 628 досліджень річкової води не відповідали нормативам результати 43 досліджень (6,8%).

З 10.07.2020 по 16.07.2020 було досліджено 112 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 15 проб (13,4%); із 861 дослідження річкової води не відповідали нормативам результати 25 досліджень (2,9%).

За результатами перевищення нормативних показників води у водоймах надано рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, зокрема на вебсторінках, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, ухвалено відповідні рішення.

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) здійснюється спостереження за якістю води на 88 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 54 морських і 34 річкових, зокрема у м. Київ на р. Дніпро.

За звітний період (з 10 по 16 липня) досліджено 173 проби води, з них 106 (61,3%) — морської, за мікробіологічними та 79 проб, з них 36 — морської, за хімічними показниками. При цьому 9,8% (17) проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у м. Маріуполь — Донецької, м. Одеса, м. Бердянськ і м. Енергодар — Запорізької, м. Миколаїв і м. Первомайськ — Миколаївської областей, м. Київ), та 11,4% (9) — за хімічними показниками. Зареєстровано відхилення за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води — відповідно 11,9% із 67 досліджених проб та 8,5% із 106, за хімічними показниками — 2,3% із 43 проб річкової та 22,2% із 36 проб морської води.

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 пляжів (зокрема 9 морських): 5 морських у м. Маріуполь і 4 у Першотравневому районі на азовському узбережжі (смт Ялта, с. Урзуф, с. Юр’ївка, с. Мелекіне), а також 4 — у м. Лиман на р. Сіверський Донець та в межах Блакитних озер.

У рамках моніторингу досліджено 13 проб води (зокрема 9 — морської) за мікробіологічними показниками. За звітний період відхилення від стандарту за індексом ЛКП виявлено у 4 пробах морської води (міський пляж у районі готелю «Турист» і «Лівобережний» м. Маріуполь — 70 000, пляж Приморського району, р-н СРЗ — 70 000, пляж с. Піщане, р-н кафе «Рафале» — 24 000) та 1 пробі річкової води (пляж «Кокос» у м. Лиман — 6 200). Станом на 17.07.2020 у пробах води з громадських пляжів смт Ялта, с. Урзуф, с. Юр’ївка, с. Мелекіне виділено v. Parahaemolуtісus. Рекомендовано встановити щити про заборону купання, проби води взято на повторні дослідження.

У Запорізькій області під наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 22 пляжі (18 морських на азовському узбережжі і 4 річкових у м. Запоріжжя та м. Енергодар).

У рамках моніторингу досліджено 22 проби води (з них 18 — морської) за мікробіологічними показниками та 22 проби (18 — морської) за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі річкової води за індексом ЛКП (міський пляж «Сонячний» м. Енергодар — 110 000) і у 5 пробах морської та річкової води за хімічними показниками (пляжі «Факел», «Дніпро», «Червона гвоздика» м. Бердянськ, «Веста» у Бердянському районі, пляж м. Енергодар). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, проби води взято на повторні дослідження.

У Миколаївській області під наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 7 пляжів (3 морських і 4 річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблеве — лиман — море) у Березанському районі, у м. Миколаїв (Дніпро-Бузький лиман), у м. Первомайськ (міський пляж «Райдуга»), м. Южноукраїнськ (міський), м. Нова Одеса (міський) та м. Миколаїв («Стрілка» у парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У рамках моніторингу досліджено 14 проб води (з них 7 — морської) за мікробіологічними показниками та 8 проб (6 — морської) за хімічними. Відхилення від стандарту за індексом ЛКП виявлено у 3 пробах морської води (міський пляж «Чайка» — 9 000, пляж «Прибій» у м. Миколаїв — 24 000) і у 4 пробах річкової (пляж «Стрілка» у м. Миколаїв — 24 000, пляж у м. Первомайськ — 12 000–13 000), а за хімічними показниками — у 4 пробах морської води (пляж у с. Коблеве та «Прибій» у м. Миколаїв). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, проби води взято на повторні дослідження.

В Одеській області під наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 морських пляжів у м. Одеса та приморських районах області (у м. Южне, с. Сичавка і с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У рамках моніторингу досліджено 64 проби морської води за мікробіологічними показниками. Відхилення від стандарту виявлено у 2 пробах води за індексом Е. соli (пляжі м. Одеса — «Аркадія», 16 станція Великого Фонтану — по 1 200). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, проби води взято на повторні дослідження.

У Херсонській області під наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 18 пляжів (9 морських на чорноморському і азовському узбережжях та 9 річкових на р. Дніпро і в межах Каховського водосховища).

У рамках моніторингу досліджено 32 проби води (з них 8 — морської) за мікробіологічними показниками та 15 проб (6 — морської) — за хімічними. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У м. Київ під наглядом перебуває 14 річкових пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» і «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне і «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка і «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У рамках моніторингу досліджено 28 проб річкової води за мікробіологічними показниками та 28 проб — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено у 2 пробах за індексом ЛКП («Райдуга» — 6 800, «Тельбін» — 7 200). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, проби води взято на повторні дослідження.