З лейкозом жарти погані

          Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає про таке небезпечне захворювання –  як лейкоз .

         Сьогодні залишається маловивченою і не має засобів специфічної профілактики така хвороба, як лейкоз сільськогосподарських тварин.

         Вірус лейкозу великої рогатої худоби може викликати інфекцію у всіх видів домашніх тварин. Лейкоз – інфекційна, з повільним перебігом хвороба, яка характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлиноподібних новоутворень в органах і тканинах організму.

        Лейкоз діагностують у всіх видів тварин, найчастіше у великої рогатої худоби, але більша увага приділяється саме коровам, тому що вони вважаються довгожителями. У свині вік короткий – 8-10 місяців, захворювання у них просто не встигає розвинутися. Хворіють лейкозом головним чином, високопродуктивні корови. Лейкоз завдає збитків як громадським господарствам так і господарствам приватного сектору, тому що хвору корівку необхідно здавати на забій. Погодьтеся одна річ – «колгоспна корова»  і зовсім інша – «рідна», на яку покладається скільки надій і яку раптом необхідно здати на м’ясо. Це робиться для того, щоб запобігти поширенню захворювання на інших тварин. В домашніх умовах утримувати хвору корову небезпечно, адже не уникнути її контакту з іншими домашніми тваринами, а вірус однаково небезпечний для всіх видів свійських тварин.

         Вірус лейкозу може передаватися від однієї тварини до іншої внаслідок спільного випасання худоби, контакту тварин між собою, користування загальним  водопоєм, через молоко, посуд.

  Молоко від хворої на лейкоз корови можна вживати тільки пастеризованим або кип’яченим. У хворих на лейкоз корів молочна продуктивність і якість молокопродуктів знижується. «Лейкозне» молоко зазнає значної бактеріальної забрудненості, воно є також носієм мікрофлори із групи харчових токсикоінфекцій, часто містить бактерії групи кишкової палички у титрах, які перевищують норму. Тому важливою умовою профілактики і боротьби з лейкозом великої рогатої худоби є своєчасна і достовірна діагностика. Лікування поки що відсутнє.

       Якщо вже так сталося, що годувальниця інфікована або хвора, слід виконати припис державного інспектора ветеринарної медицини району – ізолювати її, або здати на забій, тому що продаж молока державі та на ринку , а також випас в загальному стаді забороняється.

       Ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей не варто.