Право постійного користування землею Грицівським ВПУ №38 є безстроковим і не порушеним

Шановні мешканці об’єднаної територіальної громади, працівники та студенти Грицівського ВПУ №38!

            Виконавчий комітет Грицівської селищної ради інформує, що земельні ділянки кадастровий номер 6825555300:00:011:0159, 6825555300:03:016:0001 перебувають в постійному користуванні Грицівського ВПУ №38.

            Таке право Грицівському ВПУ №38 надано Грицівською селищною радою ще в 1999 році та є безстроковим і не залежить від того перебуває земельна ділянка у державній чи в комунальній власності.

            Грицівська селищна рада зобов’язана виконувати рішення органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику в сфері земельних відносин.

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області «Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність», від 26 вересня 2018 року №22-6560-СГ (далі – Наказ №22-6560-СГ), вказані земельні ділянки передані з державної у комунальну власність Грицівської селищної ради.

Наказ №22-6560-СГ є чинним, обов’язковим для виконання та не оскаржувався у встановленим законом порядку.

Тому, орган місцевого самоврядування виконав рішення органу державної влади.

Через рік після прийнятого рішення, до селищної ради надійшли клопотання від Грицівського ВПУ №38 та Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА про повернення цих ділянок з державної в комунальну власність.

Оскільки вказані заявники не уповноважені на прийняття з комунальної в державну власність земельних ділянок; відсутня згода уповноваженого державного органу виконавчої влади на прийняття земельних ділянок, а також враховуючи чинність Наказу №22-6560-СГ, клопотання не підлягають задоволенню.

Заявникам дано обґрунтовану відповідь.

В той же час, виконавчий комітет Грицівської селищної ради звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області з клопотанням   повідомити чи існують у селищної ради та Держгеокадастру правові підстави для передачі з комунальної в державну власність вказаних земельних ділянок та в разі наявності таких – роз’яснити алгоритм дій. Наразі відповідь не отримано.

Отже, селищною радою створюються умови для вирішення даного питання в законний спосіб, який буде відповідати інтересам держави та об’єднаної територіальної громади, із  залученням повноважного органу виконавчої влади.

Підсумовуючи викладене, право Грицівського ВПУ №38 на постійне користування земельною ділянкою не порушене та не залежить від форми власності (державна чи комунальна). Ці землі не можуть передаватись в приватну власність.