Що робити землевласникам які вже отримали державні акти «старого» зразка?

На сьогоднішній день актуальним постає питання: «Що робити землевласникам які вже отримали державні акти «старого» зразка?».
      Питання надзвичайно актуальне для громадян, яким треба здійснити правочин (подарувати, продати, здати в оренду землю, взяти під її заставу кредит, та ін).
     Але перейматися треба не усім, а саме тим власникам земельних ділянок, які мають державний акт на землю «старого» зразку. Вирішити своє питання власникам «старих» державних актів не вдасться доти, доки цей документ правоволодіння на землю не буде приведений у відповідність до сучасних норм і вимог законодавства у сфері регулювання земельних відносин.___________________________________________________________________
     Розберемося з хронологією. За період незалежності нашої держави та у зв’язку набуттям чинності Земельного кодексу України, громадяни мали змогу приватизувати земельні ділянки та відповідно до цього  видавалися акти на землю трьох зразків:
     І період: з 1993-го по 2003 рік (червоного кольору).  Ці акти не були внесені у загальну базу Державного земельного кадастру, яка була запроваджена у 2002-му році. Земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера.
     ІІ період: з 2003 по 2009-й рік (зеленого кольору). В державних актах вже зазначався кадастровий номер земельних ділянок, але по ряду причин  не вся інформація могла бути внесена в базу ДЗК.
     ІІІ період: з 2009-го року по 2012р. (синього кольору). Державні акти, які видавались в цей період, виготовлювались відповідно до вимог діючого законодавства. Вони внесені у систему ДЗК (присвоєні кадастрові номери), межі зведені, інформація щодо право власності охороняється законом.
     Так Законом України  «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визнаються  всі права на земельні ділянки, які були зареєстровані до 1 січня 2013. Однак у власників земельних ділянок можуть виникнути непоодинокі проблеми у разі, якщо така ділянка не має кадастрового номера.
      Згідно із Законом України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Отже, такі ділянки можна використовувати відповідно до їх цільового призначення. Однак ними не можна розпоряджатися в повній мірі, поки не буде отриманий кадастровий номер.
     Відсутність у земельної ділянки кадастрового номера свідчить ще про один факт. Він полягає у тому, що відомості про таку ділянку не внесені до Державного реєстру земель. Це означає, що на картографічних матеріалах Державного реєстру земель «Публічній кадастровій карті»,  відсутня проекція такої ділянки на відповідній території.
     У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).
     Таким чином, для внесення даних про зазначені земельні ділянки до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки) їх власникам необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на кожну земельну ділянку.
     Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі ,уповноваженим органом в м. Полонному є Відділ Держгеокадастру у Полонському районі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області, адреса: м. Полонне, вул. Л. Українки, 114,  і отримання Витягу з ДЗК  про земельну ділянку Ви маєте змогу звернутись до структурного підрозділу Державної реєстраційної служби України, за місцем знаходження земельної ділянки для проведення державної реєстрації прав власності на земельну ділянку, яка зазначена в державному акті. За результатами державної реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на кожну земельну ділянку буде видано витяг з реєстру прав власності про реєстрацію права. Зазначені витяги  разом з державним актом будуть засвідчувати право власності на земельні ділянки.