Сказ прогресує!

08.11.2019 р. о 8 год. Житель с.Білокриниччя Судилківської сільської ради  вранці виводив на випас кобилу біля с. Білокриниччя. Коли припинав кобилу  кинув грудку ,з кущів вибіг лис і почав робити спроби напасти , власник тварини кинув на лиса молотка і він почав його гризти. Побіг додому за засобами захисту. Коли повернувся, лис лежав біля кобили мертвий(забитий кобилою), кобила була в крові в області голови – в ділянці нижньої щелепи, нижньої губи, лоба роздерто. Власник витер рукою кров на кобилі та повідомив державну службу ветеринарної медицини про дану подію. В той же день  в 10 год було відібрано патологічний матеріал ( голова лиса ) для дослідження на сказ. На місці перебування лиса та відбору проб проведена дезінфекція . Труп лиса спалено на місці, зилишки зариті на глибині 2 м.. Проведено вимушену вакцинацію кобили 08.11.2019 р. в 10-22 год.,09.11.2019 р.в 10 год., тваринам ,що утримуються в дворогосподарстві ( 1 кіт, 2 собаки ) проведено профілактичну вакцинацію.  Згідно протоколу  випробувань патологічного(біологічного) матеріалу № 005326 п.м./19 від 11.11.2019 р. у даного лиса виявлено вірус сказ. Власник кобили направлений в травматологічне відділення Шепетівської ЦРЛ. Про випадок захворювання лиса на сказ повідомлено  головного лікаря ШЦЛ, головного лікаря Шепетівського центру ПМСД, голову ДНПК при РДА. 11.11.2019 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській райдержадміністрації, введені карантинні обмеження в неблагополучному пункті та затверджені заходи по ліквідації сказу.

Сказ – небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини.

Якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою  і вцей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово. Єдиним захистом від хвороби є щеплення.

З метою запобігання захворюванню на сказ серед населення необхідно дотримуватися головних правил:

  1. Уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.
  2. Своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.
  3. За найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.
  4. Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
  5. Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

Звертаємось до власників тварин (собак, котів), що Шепетівська районна державна лікарня ветеринарної медицини проводить компанію по вакцинації тварин проти сказу тварин в структурних підрозділах лікарні:

      Судилківська ДВМ тел. 067-109-33-26

      Шепетівська міська ДВМ тел.097-179-80-73

      Ленковецька ДВМ тел. 096-657-27-78

      Грицівська ДВМ тел. 098-865-62-36

      Хролинська ДВМ тел. 096-624-52-15

       Городнявська ДВМ тел. 097-406-78-83

В ході проведення даних заходів будуть надаватись безкоштовні консультації по догляду та утриманню тварин, здійснення клінічного огляду тварин, виїзд спеціаліста на місця, де є більше 10 голів тварин.

Вартість профілактичного щеплення проти сказу тварин становить всього 6 грн. Власники тварин повинні забезпечити фіксацію тварини при проведенні вакцинації.