Уряд утричі зменшив субвенцію на соцекономрозвиток для ОТГ

4 грудня на засіданні Уряду було внесено зміни до розпорядження Кабінету Міністрів від 10.07.2019 року № 500-р, якими змінено розподіл субвенції між місцевими бюджетами на соціально-економічний розвиток та зменшено на 1,7 млрд грн  її загальний обсяг. Тобто, між громадами розподіллено лише 790 млн грн із запланованих 2,5 млрд грн. АМУ наполягає на розподіленні громадам усього обсягу цієї субвенції, як заплановано у Держбюджеті-2019.

Окрім того, цим розпорядженням виключено значну кількість об’єктів соціально значення та бюджетів органів місцевого самоврядування. Так, змінами до додатку 2 розпорядження № 500-р від 10.07.2019 із списку виключено 50% бюджетів органів місцевого самоврядування, з яких переважна більшість – об’єднані територіальні громади.

Внесення таких змін наприкінці бюджетного року є неприпустим! Адже, очікуючи фінансування, громади у відповідності до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це – невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проекти – будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, будинків культури.

Асоціація міст України висловлює занепокоєння з приводу такого рішення Уряду і наполягає на розблокуванні решти 1,7 млрд грн коштів субвенції!