В Україні вшановують пам‘ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Упродовж декількох днів, з 18 по 21 травня 1944 року, весь кримськотатарський народ був насильницьки переселений радянською владою із своєї історичної Батьківщини — Криму. До 60-х років від вигнання, хвороб, виснаження та нелюдських умов існування, чисельність кримськотатарського народу скоротилася майже на 50%.

Цей злочин був спланований керівництвом Союзу РСР та здійснений радянськими каральними органами. Наслідком стали масові людські жертви. Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.

Ніхто не сподівався, що такі злочини можуть мати місце у XXI столітті, але 70 років потому, у 2014, Російська Федерація порушила всі норми міжнародного права й окупаційна російська адміністрація знову здійснює злочини проти кримських татар – залякує, переслідує, саджає у тюрми, організовує етнічні і політично вмотивовані переслідування та переслідування за віросповідання..

12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.