Які зміни роботи бізнесу запроваджуються з 11 травня та дотримання яких вимог має бути забезпечено?

Чим регулюється?

Зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” прийняті 04.05.2020 року та набудуть чинності з 11.05.2020   Інфографіка КМУ із аналізом прийнятих послаблень карантину і заборон, які залишились.

У зв’язку з останніми рішеннями Кабінету Міністрів України, пропонуємо ознайомитися з основними положеннями, які допоможуть вам, як головам ОТГ, правильно організувати роботу бізнесу, з якого зняті карантинні обмеження  у вашій громаді та максимально ефективно вибудувати діалог із підприємцями. Для цього варто знати права, можливості та обов’язки як підприємців, так і ОМС.

І. Торгівельне (виключно в магазинах, у тому числі в магазинах, що розташовані в торгово-розважальних центрах)  і побутове обслуговування населення

Зі сторони бізнесу повинно бути забезпечено:

Отже дозволена торгівельна діяльність без обмежень щодо товарів. До побутового обслуговування населення відноситься діяльність перукарень, салонів краси, сервіс побутової техніки та інші види діяльності, які відносяться до побутового обслуговування згідно Галузевого класифікатору “Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування” (ГК 201-01-2001).

Зі сторони ОМС повинно бути забезпечено:

ІІ. Діяльності з надання послуг громадського харчування за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів*

А) на літніх майданчиках під відкритим небом

Зі сторони бізнесу повинно бути забезпечено:

Зі сторони ОМС повинно бути забезпечено:

Б) із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на винос

Зі сторони бізнесу повинно бути забезпечено:

Нагадаємо, що Державний реєстр потужностей операторів ринку харчових продуктів  був запроваджений 4 квітня 2016 року. Відтоді відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Для державної реєстрації потужності достатньо подати заяву територіальному органу Держпродспоживслужби. Реєстрація здійснюється безоплатно впродовж 15 робочих днів після отримання заяви.

Неподання суб’єктом господарювання заяви про державну реєстрацію потужностей, тягне за собою накладення штрафу:

на юридичних осіб – у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат,

на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Зі сторони ОМС повинно бути забезпечено:

  • роз’яснення для бізнесу порядку реєстрації оператором ринку харчових продуктів.

ІІІ. Планові заходи з госпіталізації та планові операції для надання стоматологічної допомоги.

Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації або плановою операцією, підлягають обов’язковому тестуванню на наявність короновірусу SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції.