Захистимо бджоли від отруєнь!

По всій України прокотилася хвиля повідомлень про масову загибел бджіл. Великі пасіки, де багато бджолосімей, чи маленькі – всього на кілька вуликів на точку – однаково страждають від моровиці медоносних комах.. Подібні випадки загибелі бджіл є непоодинокими і в нашому районі. Сільські господарства, фермери здійснюють польові роботи – протруюють кукурудзу, ріпак, пшеницю. Часто не узгоджують свої плани на проведення такого виду робіт із бджолярами. Хоча мають, відповідно до законодавства.       Дотримуючись Закону України “Про пестициди і агрохімікати” та статті 37 Закону України “Про бджільництво” на період застосування хімічних засобів захисту рослин, з метою недопущення масової загибелі бджіл аграрії мають узгоджувати з органом місцевого самоврядування, на території якого знаходиться підприємство, початок їх застосування для подальшого інформування населення та всіх власників пасік про виконання даних робіт, характер заходів із зазначенням: точного часу обробітку; території та культури, які будуть оброблятись; назви препарату, форм і методів його застосування; строку, на який потрібно прибирати пасіку від місць обробки чи ізолювати бджолосім’ї в гнізді. Разом з тим, поруч із використанням небезпечних чи неякісних пестицидів сільгоспвиробниками, до причин мору бджіл варто віднести і хвороби медоносних комах та відсутність державної підтримки пасічників, яка допомогла б уникнути ризиків.  Але фахівці називають ще й інші причини. До прикладу, ослаблений імунітет комах, спричинений вірусними інфекціями. Так-так, страждають від цього не лише люди!. Словом, факторів чимало. А результат – однаково плачевний: мертві комахи біля вуликів і матеріальні збитки бджолярів.

     Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами  України. Зокрема відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

а)  неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

б)  порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.