1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 23,3 мільйона отримують антиретровірусне лікування. Відповідно до даних ООН, кількість випадків СНІДу за останні роки скоротилась на 20%. Водночас в Україні показник захворюваності серед дорослого населення складає 1,1% – щодня реєструється 48,5 випадків захворювання на ВІЛ.

Уперше день боротьби зі СНІДом був проголошений у 1988 році за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної асамблеї ООН.

Міжнародним символом боротьби зі СНІДом є “червона стрічка”. Цю емблему створив у 1991 році американський художник Франк Мур, який помер від СНІДу у 2002 році у 48-річному віці. Нині символ використовують ВООЗ, агентства ООН та безліч благодійних фондів.

Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом проводиться під різними гаслами, що відображають наявні проблеми, пов’язані із захворюванням. У 2021 році він проходить під девізом “Ліквідувати нерівність. Покінчити зі СНІДом. Припинити пандемії”.