«Один в полі не воїн», і досягнення успіху в селах можливе лише завдяки спільним старанням

В неділю 17 березня 2019 року в актовому залі Малошкарівської школи зібралися жителі  сіл Мала Шкарівка та Москвитянівка, де в.о. старости Світлана Степанівна Пастушок звітувала про свою діяльність за 2018 рік.

На звіті були присутні голова Грицівської селищної ради Людмила Василівна Тіфенбах, заступник Наталія Олександрівна Ленчук, начальника відділу освіти, молоді та спорту, культури, туризму, зовнішніх і внутрішніх зв’язків Іванна Йосипівна Варава та начальник відділу житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою Сергій Іванович Малишко.

У своєму звіті Світлана Степанівна зазначила:

  • Загальна кількість населення становить 481 людина, 263 двори, пустуючи – 80.
  • У 2018 році народилося 2 дітей,  померло 8 людей.
  • У січні місяці велася розчистка доріг, де активну участь брали місцеві депутати Возний Віталій та Возний Олег.
  • На території сіл організовувались суботники, прибирання вулиць, у яких активну участь брало чимало людей.
  • Було проведено мітинг на 9 травня, фестиваль єдності на Івана купала.

Далі говорилося про кількість людей, які звернулися за субсидією, за різними соціальними допомогами і про те, що у своїй роботі староста керувалася законодавчими актами України, брала участь у виконавчих комітетах, сесіях, виконувала доручення селищного голови, щоденно здійснювала прийом громадян, надавала консультації та рекомендації.

На завершення Світлана Степанівна акцентувала увагу на те, що як говорить народне прислів’я – «Один в полі не воїн», і досягнення успіху в селах можливе лише завдяки спільним старанням, та на жаль, все частіше звучить прислів’я – «Моя хата скраю – нічого не знаю».

Більшість запитань жителів стосувалися компетенції селищного голови, тому відповіді на запитання та роз’яснення надавала Тіфенбах Людмила Василівна.

А це і щодо процедури проведення добровільного об’єднання громадян та децентралізації.

Під час зборів було обговорено питання оптимізації закладів освіти Грицівської ОТГ.

При фінансуванні закладів освіти з державної субвенції враховується наповнюваність класу (15 учнів).

Для того щоб профінансувати Малошкарівську гімназію потрібно  1 587 887 грн,  з якої освітня субвенція розрахована по учнях становить 491 500 грн, а це свідчить про недофінансування, все інше з місцевого бюджету.

Іванна Йосипівна Варава проаналізувала планову мережу учнів на новий навчальний рік, тобто у Малошкарівській гімназії у 2019 – 2020 навчальному році планується навчати 24 учні, а це свідчить про те, що освітньої субвенції не буде, так як потрібно 25 учнів.

Тепловий режим в навчальному закладі, на жаль, не підтримується, хоча палива закуплено в повному обсязі, опалювальна система потребує реконструкції. Також було проаналізовано ряд факторів:  зростання заробітної плати педагогічним працівникам (10%), технічним працівникам (12%), затрати на опалення, світло, демографічна ситуація, яка є незадовільною, якість освіти: 2 повних класи, 3 класи відсутні, решта класи – індивідуальне навчання, середня вартість утримання одного учня (62 753 грн.), довіз учнів, проаналізовано стан доріг, фінансування, доходи, витрати, ліцензування закладу. Про який рівень знань можна говорити!

Також Іванна Йосипівна надала повну інформацію щодо вакансій та пропозицій для працівників закладу при його закритті. Вакантні місця наявні у Грицівському ліцеї, Грицівській школі сприяння здоров’ю, Грицівському ясла – садочку, Грицівському ВПУ – 38, Малошкарівському садочку, Сасанівському садочку, Крачанівській гімназіі. Так що робочі місця є – головне бажання працювати.

Багато питань, багато невдоволених. Розв’язання проблем можливе лише при спільній роботі, взаєморозумінні, взаємопідтримці, покроковому плануванні та визначенні пріоритетів.

Кожен має усвідомити – лише спільні старання можуть дати гарні результати.

Коментарі

Залишити коментар

Щоб опублікувати коментар, потрібно увійти .