30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Протизаконна торгівля людьми в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці: це сучасна форма рабства. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі і пов’язана з незаконною торгівлею зброєю, як другою за величиною після торгівлі наркотиками. Торгівля людьми включає в себе: домашнє рабство, примусові шлюби, боргову кабалу, примусове зайняття проституцією чи участь у виготовленні порнографічної продукції, нестерпні форми праці тощо.

З 30 липня по 3 серпня 2018 року працівники Грицівської селищної бібліотеки та  сільських бібліотек Грицівської ОТГ спільно з спеціалістом відділу охорони здоров’я та соціального захисту населення Наталією Паламарчук провели інформаційну акцію «ПротиДій торгівлі людьми».  Головна мета акції – підвищення рівня поінформованості населення щодо проблеми торгівлі людьми. Під час акції в Грицівській селищній бібліотеці діяла пересувна інформаційна виставка «Не стань жертвою торгівлі людьми» та було розповсюджено 200 інформаційних  флаєрів – застережень. В індивідуальному спілкуванні було проінформовано більше 150 жителів Грицівської ОТГ (як в бібліотеках, так і за межами бібліотек) та надіслано 100 sms – повідомлень з таким текстом «Сучасне рабство може торкнутися кожного незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Будь пильним! Протидій торгівлі людьми!» і запропоновано переслати це повідомлення своїм знайомим.

Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Світова спільнота намагається боротися з цим явищем, але не зважаючи на увагу міжнародних організацій до зазначеної проблеми, торгівля людьми останніми роками набула надзвичайного поширення.