31.08.2022 року завершується податкова амністія для громадян

Шепетівська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що 31.08.2022 року завершується податкова амністія для громадян, передбачена Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» від 15.06.2021 №1539-ІХ (далі – закон 1539).           

         Механізми дії закону 1539  – це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування.  Держава надала можливість громадянам повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг протягом визначеного періоду: з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

         При цьому  дія податкової амністії не буде продовжена. Починаючи з 01.09.2022 року посилиться податковий контроль, як наслідок легалізації майна, набутого внаслідок ухилення від сплати податків.   

          Для громадян, які мають подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, повторно нагадуємо,  що в зазначеній декларації має відображатись  наступна інфомація:

– відомості про декларанта (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або у визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) випадках – серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України);

– відомості про об’єкти декларування, в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них;

– самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування;

– ставка та сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

        До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

           В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ ПКУ.

 

     

Валентина Ординська, начальник Шепетівської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області