Акція: врятуймо лебедя!

6 листопада мисливствознавець ДП «Шепетівський лісгосп» Ситарук Вадим Іванович повідомив Шепетівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області про те, що обстежуючи мисливські угіддя він натрапив на лебедя, який рухався по дорозі, що прямує від Шепетівки до с. Кліментовичі.  Лебідь був знесилений, не міг злетіти. Вадим Іванович відловив лебедя та доправив на територію лісгоспу, де той був відігрітий та накормлений.

Фахівцем ветеринарної медицини Шепетівської міської лікарні ветеринарної медицини Карпенком О.П. проведено клінічний огляд птаха та було прийнято рішення про направлення його до Хмельницького реабілітаційного центру для тварин. 7 листопада лебедя було транспортовано до місця призначення для надання висококваліфікованої допомоги та подальшої реабілітації.

      Як допомогти лебедям взимку?

Щозими стурбовані громадяни cпостерігають перебування лебедів у зимовий період на водних об’єктах, які з певних причин не відлетіли в теплі краї.

      Причини і мотиви такої поведінки птахів різні.

За свідченнями орнітологів, лебеді належать не до мігруючих видів птахів (тих, які відлітають наприкінці літа – на початку осені далеко на південь), а до кочових. Далеко вони не відлітають, але протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування. Деякі самці не відлітають на зимівлю, щоб навесні першими зайняти кращі місця для гніздування, йдуть на усвідомлений ризик. Не відлітає

і ослаблена, хвора частина лебедів. Орнітологи вважають, що таким чином підтримується в популяції здоровий генофонд. Велику роль зіграла і зміна клімату, що супроводжується теплими зимами. І навіть у випадку, коли раптова зима застала безпечних птахів, ще й в грудні триває їх міграційний період і тоді вони перелітають в теплі краї, без зусиль долаючи по 300 км в день.

     Варто також сказати про специфічний кровообіг у птахів, який є відмінним від нашого. Це дає змогу зовсім не мерзнути навіть за сильного морозу, та дозволяє сидіти на кризі, не відчуваючи дискомфорту.

     Як зрозуміти, що лебедю потрібна допомога:

–        в першу чергу в небезпеці самотні лебеді з явними травмами крил, які не можуть злетіти або впали далеко від водойм;

–        допомога потрібна лебедю, який довго перебуває на повністю замерзлому озері чи в ополонці, що швидко замерзає розміром менше ніж 2х2 метри;

–        перевірте, чи зможе птах злетіти: налякайте його голосним звуком або кинутою гілкою. Робіть це тільки в світлий час доби, так як в сутінках або темряві злетіла пташка буде дезорієнтована і не зможе знайти дорогу назад;

–        група лебедів з трьох і більше особин навіть на льоду, швидше за все, просто відпочиває між перельотами і незабаром переміститься на незамерзаючі водойми.

     Отже, птахам взимку холод не страшний – складніше їм перенести голод. В пошуках корму лебеді, власне, і кочують.  Однак природоохоронці запевняють: лебідь – це дикий птах і може сам про себе подбати. А отже, годувати його – не варто. Орнітологи рекомендують підгодовувати птаха в період морозів тільки в тому випадку, якщо це сірий перволіток, що ще не змінив оперення. Одному такому лебедю необхідний 1 кг комбікорму раз на три дні. Така порція не привчить птаха до штучного годування, але й не дасть загинути в холод. Також лебеді охоче їдять зерно, овес, кукурудзу, терті овочі та розмочене у воді сіно. Для місцевих мешканців важливо знати, що лебедів і качок не можна годувати хлібом — у птахів від нього починається ентерит. Цим люди надають птахам погану послугу, відучуючи добувати собі корм і вселяючи помилкову надію на легку зимівлю.

     Ми повинні пам’ятати, що допомагати необхідно, не нашкодивши птахам та не нехтуючи власною безпекою.

     Нагадуємо, що для лебедів. як для усіх водоплавних птахів – найголовніше це відкрита водойма з доступним кормом. Тому, побачивши птаха, який потребує допомоги та перебуває у нетиповому для нього місці – повідомляйте у відповідні зоозахисні організації!

                                               Шепетівського управління  ГУ ДПСС в Хмельницькій області