Дбайте про здоров’я своїх годувальниць

З приходом довгоочікуваного тепла ожило село. Обертів набирають польові роботи, невдовзі вийде на пасовище худоба. В ці перші тижні на випасі тварин очікують свої небезпеки, пов’язані з кількома захворюваннями.

     Перш за все, це  симуліотоксикоз — хвороба, пов’язана з нападом на тварин кровосисних комах (мошки), які при укусі виділяють сильнодіючий гемолітичний токсин.   Основні ознаки захворювання це — набряки, підвищення температури тіла, загальна слабкість та інтоксикація, підшкірні крововиливи.

     Таким тваринам потрібна негайна і кваліфікована допомога.

     Для попередження захворювання і загибелі тварин потрібно дотримуватись режимів випасання в період найменшої активності комах — з 10-11-ї години до 17-18-ї, випасати в добре провітрюваних ділянках випасу. Уникати низьких заболочених місць біля швидкоплинних водойм (річок, канав). 

     Обробляти тварин репелентами (препарати, що відлякують комах). При масовому нападі мошки необхідно негайно припинити випасання та загнати тварин в приміщення, можна використати димокурні багаття чи спеціальні димові шашки. 

     Не менш небезпечною є пасовищна титанія — хвороба обміну речовин, викликана різким переходом із стійлового утримання до випасу.

     Характеризується гіпомагнемією, гіпокальцемією та розладом нервово-мускульної збудливості. Хвороба проявляється в перші 5 тижнів після вигону на пасовище, рідше — осінню. Проявляється раптово або після нетривалого збудження у вигляді конвульсій, тетанічних судом, лякливістю, підвищеною температурою тіла. При відсутності кваліфікованої допомоги тварина швидко гине від паралічу дихання.

     Для запобігання цієї небезпечної хвороби рекомендовано уникати надмірного використання калійних та азотних добрив на полях і пасовищах. Обов’язково в перші 4-5 тижнів випасу підгодовувати тварин грубими кормами (сіном, соломою), ввести в раціон вітамінно-мінеральні добавки, обмежити згодовування цукрового буряка.

     При перших ознаках захворювання тварини потрібно обов’язково звернутись до фахівця ветеринарної медицини і ні в якому разі не займатись самолікуванням.

Шепетівське управління ГУ ДПСС в Хмельницькій області