Купуючи насіння та садивний матеріал остерігайтесь підробки

Сезон реалізації насіння овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів на ринках та в спеціалізованих магазинах у розпалі. В цей час пожвавлюється і реалізація садивного матеріалу (саджанців) багаторічних рослин.

Але насамперед – це якість пропонованого посівного матеріалу. Покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яку він хоче придбати.

Щоб уникнути придбання неякісного насіння та садивного матеріалу  Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує  дотримуватись наступних правил.

Купуйте насіння сортів, яке супроводжується документами, що підтверджують гарантію якості насіння Це – Сертифікати про сортові та посівні якості чи Довідка про сортові та посівні якості. Дані документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою (п. 16 наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, від 26.02.2002 № 57/188/84/105 «Про затвердження правил торгівлі на ринках»).

 Пакетики з насінням повинні бути промарковані. Етикетка має містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння збігатись з інформацією у документах:

 – культура, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії Сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. За умови, коли насіння власного виробництва дані про партію вказуються в Сертифікаті, що засвідчує його сортові якості.

Потрібно звернути увагу на строк чинності документів. Строк дії Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці.

На вимогу покупця – продавець (суб’єкт підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб’єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

Купуючи саджанці, в перш чергу зверніть увагу, на зовнішній вигляд рослини. Згідно до правил пакування, дворічні та однорічні саджанці зерняткових і кісточкових культур зі сформованою кроною (окрім тих, що реалізуються в контейнерах) зв’язують відповідно до помологічних і товарних сортів шпагатом в пучки по 10 шт., а саджанці без крони – в пучки по 20 шт. 

До кожного пучка саджанців прикріплюють етикетку, на якій обов`язково зазначається:

 – виробник продукції, культура, помологічний і товарний сорт.

Етикетку з підписом прив’язують до однієї із зовнішніх рослин пучка і притискають її до рослин під час зв’язування пучків.

Розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками. Висота однорічних яблунь, груш має бути 120 – 130 см, а кісточкових (вишня, слива, абрикос, черешня та ін.) 140 – 150 см.

Коренева шийка сортового саджанця плодових культур повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичок) або коренева поросль. Не допускаються до продажу саджанці, у яких наявне розпускання листя, підсихання крони, заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками.

Партії садивного матеріалу для реалізації повинні супроводжуватись Сертифікатом, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу та Сертифікатом, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу.

Усі видані та отримані офіційно Сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів, розміщених на Інформаційно-аналітичному порталі АПК України.

Сподіваємось, що дані рекомендації допоможуть вам зорієнтуватись і вберегтись від «нечесних» підприємців.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва, за адресою: м. Шепетівка вул. Героїв Небесної сотні, 94, тел.: 098 1258803 е-mail: seedsshep@gmail.com

Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області