Нарада у Хмельницькій ОДА

У п’ятницю, 15 червня, відбулося спільне засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України із головою та апаратом Хмельницької обласної державної адміністрації. Зустріч відбулася за доручення Уряду та в рамках знайомства губернатора із органами місцевого самоврядування для налагодження подальшої співпраці.

На порядку денному засідання постали такі питання:

  1. Про розподіл субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування обласного значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах області. Інформувала Нефьодова Людмила Борисівна.
  2. Освітня субвенція та її розподіл між місцевими бюджетами на основі нового формульного розрахунку. Інформувала Дупляк Тетяна Василівна.
  3. Медична субвенція в умовах реформування закладів охорони здоров’я області. Інформував Цуглевич Яків Миколайович.
  4. Розподіл додаткової дотації та здійснення передачі з державного бюджету видатків на утримання освіти, охорони здоров’я та основні резерви наповнення доходної частини місцевих бюджетів. Інформував Пенюшкевич Сергій Адамович.
  5. Інші проблемні питання місцевого самоврядування області. Інформують голови міст та громад.

Під час засідання були присутні Лозовий Вадим Миколайович – голова Хмельницької ОДА, Загородний Михайло Васильович – голова обласної ради; Калініченко Володимир Ілліч – заступник голови ОДА; Бирка Юрій Ігорович – керівник апарату ОДА; Андрійчук Неоніла Вячеславівна – перший заступник голови ОДА; Сидор Василь Богданович – голова Хмельницького РВ АМУ, керівники окремих підрозділів ОДА та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови міст та ОТГ – членів Хмельницького РВ АМУ, виконавча дирекції Хмельницького РВ АМУ, консультанти проекту «ПУЛЬС».

Із вітальним словом до присутніх звернувся Вадим Лозовий. Він зазначив, що сьогоднішня зустріч проходить під гаслом Уряду «Всі реформи мають проводитися виключно в інтересах громадян і з огляду на їхні потреби». «У нас накопичилась низка питань, що потребують обговорення та уточнення подальших спільних дій, насамперед щодо розподілу та ефективного використання місцевих бюджетів. Є доручення Уряду, яке є наслідком зустрічі із членам правління АМУ, на якому обговорювались питання бюджетного забезпечення ОТГ та шляхи їх вирішення. Ми готові вас вислухати з інших питань, які на Вашу думку потребують вирішення».

Загородний Михайло Васильович наголосив, що зустріч дасть черговий поштовх не тільки для ефективного спілкування щодо нагальних проблем, а й для пошуку їх вирішення, тому що живемо всі на одній території, і якщо є в когось наболілі проблеми, які не вирішуються, ми маємо комунікувати і вирішувати питання спільно.

У вітальному слові Василь Сидор подякував за можливість озвучити проблеми, і наголосив, що найголовніша задача – спілкуватися для того, щоб працювати спільно.

Найбільше дискусій у залі викликало перше питання, що стосувалося розподілу субвенції на ремонт і будівництво доріг. Присутні спробували дійти консенсусу щодо того, яким чином варто розподіляти отримані від держави кошти, адже сума, виділена для області на цей рік, покриває всього трохи більше 2%, необхідний для поточного середнього ремонту усіх доріг області. Зрештою, присутніх поінформували, що на 2018 рік уже затверджено перелік, проведено торги та ведуться роботи по 48 об’єктах, а ОДА зараз в процесі збору пропозицій до переліку на наступний рік. У ході засідання було запропоновано створити стратегічну програму ремонту і будівництва доріг на 5 років, якої б неухильно дотримувались незалежно від політичної ситуації.

Друге, третє і четверте питання прояснили ситуацію із формульним підходом до розподілу освітньої субвенції на державному рівні, зміною системи фінансування охорони здоров’я, зокрема, її первинної ланки, з 01.07 цього року, а також із мотивами розподілу додаткової дотації на рівні області, які в основному включають підтримку ОТГ та необ’єднаних територій районів (по 28,5% від загальної суми дотації), а містам обласного значення перепадає лише 3% фінансування.

Представники ОМС — членів регіонального відділення АМУ мали змогу озвучити свої проблеми та питання:

  • Необхідність розподілу субвенції на дороги відповідно до постанови КМУ, де 20% передбачено на місцеві бюджети;
  • Справедливий розподіл коштів «митного експерименту», які також можуть бути спрямовані на ремонт доріг;
  • По більшості ОМС у 2018 році спостерігається ріст доходів на 17%, а повноважень, і, відповідно, видатків – на 34%;
  • Необхідність оптимізації шкільної мережі та мережі класів та організації довезення учнів;
  • Неможливість для ОМС впливати на стимулювання сплати акцизного податку з продажу алкоголю і тютюну, тобто, власне, повну легалізацію продажу тютюну та алкоголю;
  • Часткова відсутність узгодженості рішень РДА та ОМС;
  • Перевантаження автомобільного транспорту та неможливість вагово-габаритного контролю через незначний ресурс контролюючого органу;
  • Робота нелегальних АЗС, що не мають документів та не сплачують податків;
  • Неможливість для ОМС фінансувати реалізацію ідеї монетизації пільг на проїзд;
  • Необхідність проведення нарад з аграріями та тими, хто фактично обробляє землю щодо врегулювання земельних питань;
  • Недостатність додаткового фінансового ресурсу, що надається державою;
  • Внесення змін в частині зобов’язань ОМС після початку бюджетного періоду (підняття вартості комунальних платежів, перекладання видатків на монетизацію тощо).

Вадим Лозовий зазначив, що містам та громадам варто звернути увагу на свої економічні показники та їх покращення. А у разі перевиконання бюджету області за півроку, буде забезпечено справедливий розподіл додаткового ресурсу.

На завершення Василь Сидор та Вадим Лозовий подякували за зустріч та висловили надію на подальшу співпрацю.

Прес-служба Хмельницького РВ АМУ

Коментарі

Залишити коментар

Щоб опублікувати коментар, потрібно увійти .