НАРАДА З ПИТАНЬ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА У СІМ’Ї, ЖОРСТОКОГО ПОВОДЖЕННЯ З ДІТЬМИ

 Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

  6 грудня Службою у справах дітей Грицівської селищної ради організовано проведення наради щодо попередження насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, за участю заступника селищного голови Олени ПОЛЄВОЇ, начальника відділу освіти Івани ВАРАВИ, поліцейського офіцера Грицівської громади Сергія СЛАБИ.

    На нараді розглянуто питання щодо координації діяльності суб’єктів та їх взаємодію на території громади, залучення суб’єктів до припинення насильства, надання допомоги постраждалим особам.

     Олена ПОЛЄВА звернула увагу учасників наради на те, що у Грицівській селищній раді визначено відповідальних осіб за координацію заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам, відповідно до вимог законодавства.ї

     Насильство – це злочин, а не приватна справа, і про це не потрібно мовчати.

     Начальник служби у справах дітей Наталія ПАЛАМАРЧУК повідомила, що постановою КМУ від 22 серпня 2018р. № 658 визначено механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Під час наради з присутніми обговорено повноваження органів місцевого самоврядування, закладів загальної середньої освіти, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції.

     У ст. 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» вказано спеціальні заходи щодо протидії цьому явищу та притягнення до відповідальності винних осіб, а саме:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

        Також кривдник може бути направлений на проходження програми судом на строк від трьох місяців до одного року.

         Підводячи  підсумки наради, начальник Служби у справах дітей,  наголосила, що тільки за чіткої та злагодженої співпраці всіх відповідних служб та установ, на які покладено функції щодо здійснення заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, можливе досягнення певних результатів у протидії домашньому насильству.