Оберігайтесь отруйних рослин !!!

Серед біологічних небезпек спеціалісти виділяють отруєння рослинами. У флорі України є чимало небезпечних отруйних видів рослин, які треба добре знати. Знання ботанічних ознак отруйних рослин, особливостей симптомів отруєння, заходів першої допомоги має велике значення для попередження отруєнь і уражень рослинами та ефективного проведення подальшого лікування. Великою проблемою для сучасного суспільства є швидке поширення отруйних синантропних рослин.

Із початком весняно-літнього сезону все більше людей прагнуть проводити вихідні на природі, гуляти по лісу, збирати гриби, ягоди і трави, виїхати за місто у ліс, подалі від метушні чи просто прогулятися у парку.

Природа Хмельниччини багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються і небезпечні для здоров’я. Простий контакт з деякими лісовими та польовими рослинами може обернутися важким отруєнням. Не все, що росте в природі можна чіпати, нюхати і тим більше їсти. Особливо небезпечний Борщівник Сосновського.

Борщівник Сосновського – це дуже шкідлива рослина!

Борщівник Сосновського – це гігантська рослина, до 3 метрів у висоту.

Навесні з’являється один з перших, швидко розкидаючи велике листя – лопухи до появи інших трав. Багаторічний, цвіте і плодоносить один раз у житті, після чого відмирає. Стебло ребристе, шорстке, частково ворсисте, пурпурне або з пурпуровими плямами, несе дуже великі трійчасті – перисто-розсічені листя зазвичай жовтувато-зеленого кольору довжиною 1,4 – 1,9м. Коренева система у рослин стрижнева, добре розвинена, в ґрунт проникає неглибоко: основна маса лежить в шарі до 30см. У верхній частині корінь розгалужений, головний і бічні корені м’ясисті. При пошкодженні вони виділяють світло-жовту рідину з різким запахом ефірного масла, що володіє сильною пекучістю.

Суцвіття – великий складний зонтик. Квітки білі або рожеві; зовнішні пелюстки крайових квіток в кожному зонтику сильно збільшені. Кожне суцвіття має від 30 до 150 квіток. Цвіте з липня по серпень, плоди дозрівають з липня по вересень.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягає в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. У разі дотику до рослини або потрапляння його соку на шкіру людина не відчує відразу біль, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються  виразки, а після загоєння на їх місці ще 2 – 3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з’являтися пухирі. Висока активність борщівника на світлі  пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин фурокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільше фурокумаріни накопичуються в ворсинках та на листях. Найбільш сильні фотоопіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні. На світлі кумарин перетворюється на димер, який і викликає дерматити. Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов’язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. У такому розчині кумарин, його похідні і ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше віддаляються з шкіри. Потім уражені місця доцільно змастити будь-яким засобом від опіків. Велике накопичення кумаринів в організмі людини призводить до розвитку хвороби, яка називається вітиліго.

При знищенні борщівника необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор або протигаз. Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає весняне знищення проростків, обрізка квіток в період бутонізації і початку цвітіння рослин, спалювання, обробка гербіцидами, розведення природних шкідників (борщевічна міль).

Начальник Шепетівського РУ ГУ ДПСС                                           в Хмельницькій області  В.Стародубов.