Оплата праці освітян в умовах воєнного стану

Оплата праці освітян в умовах воєнного стану

Щоб убезпечення всіх учасників освітнього процесу під час правового режиму воєнного стану МОН рекомендувало в усіх закладах освіти оголосити канікули щонайменше на два тижні. 

У зв’язку з цим у вчителів, науково-педагогічних працівників та інших працівників, а також керівників закладів освіти виникають питання щодо врегулювання процесу оплати праці», — поінформував Міністр освіти і науки України.
Сергій Шкарлет закцентував, що під час оголошених канікул оплата праці працівників закладів освіти має здійснюватися відповідно до норм чинного законодавства.

У випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата здійснюється в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю.

Крім того, Міністерство освіти і науки та Профспілка, відповідно до Галузевої угоди, рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити:

  • оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати;
  • оплату праці освітян, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови, карантин тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства;
  • збереження заробітної плати на період оголошеного карантину і здійснення освітнього процесу у дистанційному режимі, оплати праці за фактично виконаний ними обсяг навчального навантаження.

Увага! Категорично заборонено примушувати педагогічних та інших працівників до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати.

Зауважимо, що МОН планує відновлювати навчання з огляду на ситуацію у кожному окремому регіоні України.

Оскільки в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, Міністерство освіти і науки України рекомендує після завершення канікул організовувати роботу закладів освіти в залежності від конкретної ситуації:

  • тимчасове призупинення освітнього процесу (виконання працівниками закладів освіти заходів та завдань, що визначені військово-цивільною адміністрацією);
  • організація освітнього процесу за дистанційною формою навчання або використання її елементів (за погодженням з військово-цивільною адміністрацією).

Сергій Шкарлет поінформував, що у місцевостях, де наразі не ведуться активні бойові дії, продовжує стабільно працювати інтернет і там можливо організувати дистанційне навчання або використовувати окремі його елементи, зокрема для учнів, які були евакуйовані з небезпечних територій, рекомендовано розпочати освітній процес. Діти можуть також самостійно використовувати будь-які електронні ресурси, як загальні, так і розроблені закладами освіти, іншими науковими та методичними установами.

Зверніть увагу! За згодою одного з батьків, діти, які тимчасово внутрішньо переміщені, мають можливість долучитися до навчання у школі за місцем тимчасового проживання.

Очільник МОН також повідомив, що там, де неможливо провадити освітній процес, особливо в регіонах, де зруйновано освітню інфраструктуру, відбуваються постійні обстріли, оголошується повітряна тривога, головну увагу слід зосередити на психологічній підтримці дітей. Питання викладання навчального матеріалу, загалом навчання, може тимчасово відійти на другий план.

«Після завершення воєнного стану такі учні матимуть можливість у звичайних, спокійних та безпечних умовах  надолужити пропущене. Для них буде виділено додатковий час на опанування навчального матеріалу та організовано спеціальну допомогу. Рекомендації щодо цього Міністерством вже розробляються», — закцентував Міністр.

Джерело: Урядовий портал та МОН