Протидія домашньому насильству

КОГО ВВАЖАЮТЬ ЖЕРТВАМИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЛЯ?

Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер коло осіб розширили. До нього відносять колишнього чоловіка або дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширили і коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Дитину вважають жертвою і коли вона зазнала насилля, і коли стала його свідком.

ЯКЩО КРИВДНИК ЖИВЕ РАЗОМ З ЖЕРТВОЮ, ХТО ДОПОМОЖЕ?

Закон передбачає можливість відокремити кривдника від жертви. Для цього є терміновий заборонний і обмежувальний приписи.

Заборонний припис в разі факту домашнього насильства терміново виносить поліція. Діє він до 10 днів, але його можна продовжити через суд до півроку. Обмежувальний припис діє від 1 до 6 місяців, і його видає суд. Припис означає, що кривднику забороняють перебувати в місці спільного проживання, навіть якщо це його помешкання, обмежують спілкування із постраждалими, забороняють наближатися на певну відстань до їх роботи, місця проживання.

Згідно з законом розширили й коло тих, хто повинен реагувати на випадки домашнього насилля. Це можуть бути: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, прокуратура, уповноважені з питань пробації, суди і поліція.

ЧИ МОЖУТЬ ЗА ДОМАШНЄ НАСИЛЛЯ ПРИТЯГНУТИ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ?

Раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність. Зараз, окремим законом, вводиться кримінальна.

За кожен з видів насильства передбачена різна відповідальність.

Якщо узагальнити, покарання можуть бути такі: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до двох років.

Позбавлення волі може чекати кривдника за систематичне насильство, за насильство щодо дітей, особливо малолітніх.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ, ЯКЩО СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА?

–  Викличте поліцію за номером 102 або зверніться до поліцейського офіцера громади.

– Зверніться до уповноваженої особи (координатора) з питань запобігання та протидії насильству за місцем проживання: Грицівська селищна рада: смт.Гриців, вул.Шевченка,2, тел. (03840) 3-43-69. Фахівці скерують вас для отримання необхідної допомоги.

– Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до амбулаторії загальної практики—сімейної медицини або районної лікарні: смт.Гриців, вул. Ломоносова, 7, тел. (03840)3-45-05 (АЗПСМ), тел. (03840) 3-44-65 (лікарня). Звідти інформацію передадуть до поліції.

– Зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47, каб.207-208, тел. (03840) 40674.

– Якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47, каб.206, тел. (03840) 4-03-80

– Юридичні консультації і безоплатну правову допомогу ви зможете отримати: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44, тел. (03840) 4-00-15

– Зателефонуйте на Національну “Гарячу Дінію” за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123.