Протидія штучним підпалам трави і залишків рослинності

Штучні підпали трави і залишків рослинності, розведення вогнища в лісових масивах в умовах війни є грубим порушенням правил пожежної безпеки та можуть розцінюватися як диверсія проти  громадян України.

Зауважимо, що саме із спалювання трави, стерні на полях та сухої рослинності починається більшість лісових пожеж та пожеж на торфовищах. Відповідно до законодавства України випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється відповідно до порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Згідно з порядком випалювання сухої рослинності та її залишків, затвердженого Наказом Міндовкілля № 541 від 12.08.2021 випалювання залишків сухої рослинності допускається лише у таких випадках:

  • для приготування їжі (у печі, на мангалі чи за допомогою іншого обладнання),
  • обігріву оселі (дрова, хмиз, брикети);
  • у традиційно-культурних цілях (багаття на Івана Купала тощо).

Таке випалювання здійснюється за попереднім узгодженням місця та часу з місцевими органами самоврядування. Прикро спостерігати виникнення пожеж у регіонах, які знаходяться в мирних умовах.

В результаті цих дій відбувається ряд загальновідомих екологічних порушень, зокрема:

  • викиди продуктів згоряння в атмосферу;
  • значне зниження родючості ґрунту через вигорання органіки;
  • ерозія ґрунтів;
  • знищення популяцій видів флори та фауни тощо.

Гасіння пожеж потребують залучення відповідних фахівців, протипожежної техніки, паливо-мастильних матеріалів, обсяг і доступ до яких в умовах війни є обмеженими.

Грицівська селищна рада закликає громадян проявляти свідомість і активну громадську позицію щодо запобігання підпалам, створення умов загального осуду в громадах, населених пунктах по відношенню до мешканців, які дозволяють собі такі вчинки, виявляти осіб, які навмисно вдаються до підпалів.

Пам’ятайте від кожного з нас залежить яким буде довкілля і наша рідна земля.