Штрафи за спалювання сухої рослинності та забруднення атмосферного повітря збільшено!

Верховна Рада посилила відповідальність за забруднення повітря і проголосувала за закон №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря і знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу).

Згідно з законом, штраф за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля було підвищено близько у 20 разів (30600-61200 гривень).

Також зросли штрафи й за підпали — знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Їх підняли у 18 разів (91800-153000 гривень).

Штрафи зросли й в Адміністративному кодексі України У статті про порушення вимог пожежної безпеки в лісах збільшили штрафи також у 18 разів – до 1530-4590 гривень. Внаслідок знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем чи виникнення лісової пожежі – штрафи зростуть до 4590-15300 гривень.

За самовільне випалювання рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах – можна отримати штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.

Джерело https://www.apr.adm-km.gov.ua/news/