Співпраця служби зайнятості з органами місцевого самоврядування

Вирішуючи питання зайнятості жителів краю, Хмельницька обласна служба зайнятості впродовж багатьох років активно співпрацює з сільськими, селищними радами, об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) та роботодавцями області у напрямку організації і проведенні громадських та інших робіт тимчасового характеру.

З початку року в громадських та інших роботах тимчасового характеру брали участь 3237 осіб, в тому числі 3216 безробітних. Такі роботи організовано у 284 сільських, селищних радах та об’єднаних територіальних громадах області. До громадських робіт у галузі державного управління та обов’язкового соціального страхування залучено 370 безробітних. До робіт тимчасового характеру залучено 2867 особи, з яких 44,8% працювали у галузі сільського, лісового  та рибного господарства.

Завдяки громадським роботам вдається розв’язати низку актуальних для життєдіяльності громади питань, а також, за відсутності постійних місць роботи, на деякий час надати безробітним можливість легально працювати на користь громади.

До переліку найбільш розповсюджених громадських робіт входять:

  • догляд за особами похилого віку та інвалідами;
  • інформування населення щодо порядку отримання житлових субсидій, (робота діловода);
  • роботи з благоустрою та озеленення територій;
  • упорядкування закладів соціальної сфери тощо.

Незважаючи на те, що громадські роботи мають тимчасовий характер, людина, яка бере участь в таких роботах отримує всі соціальні гарантії (оплачуються внески і податки, лікарняний, умови праці відповідають встановленим законодавчим нормам). Оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу. В цей же час безробітним продовжує виплачуватися допомога по безробіттю, якщо, згідно закону, вона їм належить.

Довідково: Хмельницька обласна служба зайнятості задовольняє потреби роботодавців області у тимчасових працівниках для виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру з дня створення Державної служби зайнятості. За 30 років в таких роботах брали участь понад 203 тис. осіб.