СТАНЬТЕ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ!

Патронат над дитиною згідно із статтею 252 Сімейного кодексу України це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Діяльність патронатного вихователя регулюється згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893.

📌Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками.

📝Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання, яке триває 12 днів;
  • належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

🥰Особа, яка виявила бажання стати кандидатом у патронатні вихователі, подає до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання заяву та відповідні документи.

📌За результатами навчання, регіональний центр протягом місяця після його завершення: видає рекомендацію про можливість надання послуги патронату над дитиною.

🗓Строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя від 3-х до 6-ти місяців.

📍Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Грошове забезпечення виплачується патронатному вихователю за надану послугу патронату над дитиною та становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.💙💛