Голови громад Хмельниччини виступили проти скандального законопроекту щодо містобудівної реформи

На розглядіВерховної Ради Україниперебуваєзаконопроєкт №5655 про змінусистемимістобудування, розглядякого у другому читанніочікується 13 грудня 2022 року. Асоціація міст України вже неодноразово зверталася до Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради з проханням спільно доопрацювати дискусійний законопроект щодо реформування містобудівної діяльності.

В Асоціації міст України наголошують, що у законі мають бути дотримані прозорі процедури і антикорупційні норми, гарантування безпеки мешканців, збереження досягнень реформи децентралізації. Тож наполягали на необхідності доопрацювання проекту Закону України №5655 з зазначених вище питань до винесення його на розгляд Верховної Ради України.

З огляду на це голови українських міст, сіл і селищ, висловили свою позицію та наголосили, що у цьому питанні абсолютно одностайні та категорично проти ухвалення цього законопроєкту.

Так, у спільній заяві йдеться:

Сильнемісцевесамоврядуваннязавждибуло і залишаєтьсянадійним партнером державноївлади. А в умовахвоєнного стану це стало щебільш очевидно. Українськіміста стали тією силою, на яку змоглиопертисянашіЗбройніСили. І самеце дозволило вберегти нашу Державу відзагарбницькихзазіхань ворога.

АсоціаціямістУкраїни, як найбільшаасоціаціяорганівмісцевогосамоврядування, чітковисловила свою позицію: не можнадопуститиухваленняцього документа у тійредакції, яка існуєнаразі.

І на це є низка вагомих причин:

законопроєкт №5655 створюєумови для монопольногоцентралізованого допуску будівельників на ринок, а тимхтозайде, буде дозволено створитиприватний орган контролю містобудівноїдіяльності без жодноговпливудержавичимісцевогосамоврядування;

− контроль і наглядмісцевогосамоврядуваннязнищуються шляхом заміниїх на моніторинг, якийвключає в себе лишеспостерігання за самовільнимбудівництвом;

− вводиться будівельнаамністія та відшкодуваннявартостібудівництвасамовільнимзабудовникам з місцевого бюджету;

порушуються права власниківземельнихділянок, аджевідповідальності за самовільнебудівництво не буде;

ліквідовуєтьсяможливістьгромадськостіконтролюватизаконністьзабудови та впливати на незаконнібудівництва;

знищуютьсядосягненняреформидецентралізації, вся галузьцентралізується та звільняєтьсявідреального контролю.

«Доопрацювання, широке громадське обговорення, консультації з професійними середовищами і тільки тоді голосування у сесійній залі Верховної Ради України. Саме так працює демократичне громадянське суспільство. Не навпаки», – підсумували в Асоціації міст України.

Звернення підписали міські, селищні, сільські голови, які є членами Правління АМУ. Від Хмельниччини заяву підтримали Олександр Симчишин, голова Хмельницького регіонального відділення АМУ, Хмельницький міський голова і Славутський міський голова Василь Сидор.