Які овочі містять найбільш нітратів та на що треба звернути увагу покупцеві.

 З приходом теплої пори року особливо хочеться посмакувати вітамінами, яких дуже бракує нашому організму, тому ми йдемо до магазину або ринку  щоб купити  свіжих овочів або фруктів. Але все було б добре, якби не одне але – нітрати, які містяться майже у всіх овочах. Нітрати – це солі азотної кислоти, речовини, що містяться в грунті, воді, входять до складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей та тварин. У сільському господарстві нітрати широко використовуються як мінеральні добрива- селітра, аміачна вода. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів – це нітрити та нітрозаміни.  При цьому в разі нестачі вітамінів – антиоксидантів, нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування. 

Рекордсменами за вмістом нітратів вважаються листові овочі: салат, кріп, петрушка та коренеплоди: редиска, редька, буряк, а також рання капуста. Дещо менше нітратів накопичується в ранній картоплі, моркві, томатах та огірках, відносно мало в ріпчастій цибулі.

Звісно в ранніх овочах міститься більш нітратів, тому для зниження їх вмісту перед вживанням  радимо замочувати овочі в чистій воді не менше як на 1 годину, це зменшить вміст нітратів. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним соком,  на його основі можна готувати заправки для салатів або додавати його у воду для замочування овочів та фруктів. Відварюйте овочі у великій кількості води, а одержаний відвар ні в якому разі не використовуйте в харчових цілях. Приготовлені свіжі салати вживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш шкідливі відбувається в процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

Симптоми отруєння нітратами.   Перші ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння починається з нудоти, блювання та проносу. Спостерігається зниження артеріального тиску та пульсу. Може проявитись виражена синюшність шкірних покривів та слизових оболонок, сильний головний біль, потемніння в очах, порушення координації, судоми. Особлива небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності.  При перших ознаках отруєння в першу чергу промийте шлунок великою кількістю води і викличте блювоту, прийміть сорбенти, які допоможуть вивести із організму отруйні речовини, пийте як можна більше чистої негазованої води, якщо блювота та діарея відсутні, прийміть проносні препарати, щоб токсини не всмоктувались в організм. У разі погіршення стану  викликайте швидку допомогу.

З ціллю профілактики отруєння нітратами радимо Вам не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках; купуючи овочі та фрукти, поцікавтесь у продавця наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість; майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру; не купуйте овочі та фрукти, які мають не натуральний вигляд: надзвичайно яскравого забарвлення з відблиском або  надмірно великого розміру.

          Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів Ви не зможете, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні лише у надмірній кількості, тому, стежте за тим, що Ви споживаєте та скільки. Будьте здорові!