Впорядкування узбережжя річки Хомори

Наш Гриців повсюди славиться своєю природою, де приємно проводити вільний час, насолоджуватись свіжим повітрям. Та, на жаль, ми не цінуємо того, що маємо.

80% людей мають високий культурно-освітній рівень, але є люди, які не думають про майбутнє та засмічують навколишнє середовище.

Як правило, люди створюють сміттєзвалища там, де є зелена зона та можливість під’їхати на машині і вивезти непотріб зі свого двору.

Хоча сміття можна ліквідовувати самостійно в домашніх умовах, та чомусь простіше викинути його на узбіччя.

Це насправді дуже велика проблема. Кожен має брати відповідальність на себе і задумуватись про майбутнє наших дітей. Якщо ми дійсно бажаємо чогось кращого, давайте всі разом спільними зусиллями будемо долучатись до акції «За чисте довкілля».

11 квітня працівники селищної ради, бібліотеки, школи сприяння здоров’ю вийшли прибирати узбережжя річки Хомори, де знаходиться центральне сміттєзвалище. До прибирання залучили техніку – бульдозера.

Картина, звісно, не з приємних. Повсюди були рознесені вітром поліетиленові кульки, папір. Також вздовж дороги до сміттєзвалища, не можливо було не помітити, міні-сміттєзвалища, так як деяким людям не вистачило терпіння довести сміття до пункту призначення. Що характерно, яма на сміттєзвалищі є, а от сміття чомусь туди не викидається.

Тому кожен із нас має привчиться сортувати сміття вдома і таких сміттєзвалищ буде набагато менше. Так проблеми завжди були, є і будуть, але це не буде перепоною для тих, в кого є бажання вирішувати їх.

На сьогоднішній день, сміття, яке було рознесено вітром на березі річки Хомори визбирано.

Ми віримо, що люди нашої громади стануть більш відповідально ставитися до своїх дій, а вулиці з часом стануть чистими, охайними та привабливими!

Кожен раз викидаючи сміття на березі річки або озера, в лісі чи в полі, задумайтеся над цими цифрами. Ваші онуки, а може, навіть правнуки будуть насолоджуватися всіма цими принадами після Вас.

1. Харчові відходи. Розкладаються близько місяця.

2. Газетний папір – від 1 місяця до 1 сезону.

3. Листя, насіння, гілочки – 3 – 4 місяці.

4. Картонні коробки розкладаються протягом 3 місяців.

5. Папір. Звичайнісінька офісний папір розкладається 2 роки.

6. Дошки з будівництва. Якщо вони не зберігаються в належних умовах, то термін розкладання досягає 10 років.

7. Арматура – 11 – 13 років.

8.Залізні банки – 10 років.

9. Старе взуття – 10 років.

10.Уламки цегли та бетону – 100 років.

11. Автоакумуляторів – близько 100 років.

12. Фольга – понад 100 років.

13. Електричні батарейки – 110 років.

14. Гумові покришки – 120-140 років.

15. Пластикові пляшки – близько 180-200 років.

16. Алюмінієві банки – 500 років.

17. І, нарешті, скло. Скільки його вже розбите в наших місцях відпочинку, нікому невідомо. Термін розкладання скла більше 1000 років, ще як мінімум 12 -15 поколінь буде насолоджуватися нашими осколками.