Як прихистити дитину під час війни?

Громадяни України

Під час воєнного стану українські родини та особи, що проживають самостійно, можуть тимчасово прихистити дітей без батьківського піклування

1 Заявка в чат-боті 

Залиште свою заявку у Telegram чат-боті «Дитина не сама». З вами зв’яжуться спеціалісти служби у справах дітей та визначать подальші дії. Строк опрацювання заявки – до 5 днів.
Важливо! Для того, щоб під час війни прихистити дитину без батьківського піклування, родина (особа) повинна відповідати декільком критеріям. Перевірити відповідність вимогам можна тут. Додатково вам запропонують пройти онлайн навчання з влаштування, адаптації та догляду за дитиною.

Чат-бот “Дитина не сама” (https://t.me/dytyna_ne_sama_bot) – це ресурс допомоги дітям у воєнний час. Його створили ЮНІСЕФ, Міністерство соціальної політики України та Офіс Президента України.

2 Візит працівника служби у справах дітей 

Працівник служби у справах дітей відвідає вашу оселю, обстежить умови проживання та складе відповідний акт, а також поспілкується з дитиною, щоб отримати її згоду на влаштування.

3 Підготовка документів

Підготуйте пакет необхідних документів:

 заяву про надання згоди на тимчасове влаштування у свою сім’ю дитини

 копію паспорта

 акт обстеження умов проживання особи

 письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із вами, для проживання з дитиною на одній житловій площі

 письмова згода дитини (якщо вона може висловити свою думку) 

4 Отримання відповіді

Дозвіл

Служба у справах дітей видасть наказ про влаштування дитини у вашу сім’ю. Отримати результати заявник може особисто або через законного представника, поштовим відправленням на вказану при поданні заяви адресу або електронною поштою.

Відмова

Оскаржити відмову можна в судовому порядку. Про спосіб та строки подання позовної заяви можна дізнатися у відповідному розділі на сайті Дія.

5 Зустріч з дитиною

Зустріч з дитиною відбувається в присутності представника служби у справах дітей. Перевезення дитини до сім’ї чи особи, яка надає прихисток, організовує служба у справах дітей за місцем знаходження дитини.

Важливо!

 Враховуйте, що дитина, влаштована у вашу сім’ю, могла пережити психологічну травму та може потребувати допомоги.

 Дитина не може бути вивезена за кордон без дозволу військової адміністрації за місцем перебування дитини.

 Служба у справах дітей в будь-який час може відвідати вашу оселю, аби проконтролювати умови, в яких перебуває дитина.