Завершення навчального року в школах

Навчальний рік завершується не пізніше 1 липня, що передбачено законом «Про повну загальну середню освіту». Ця норма діє, зокрема, і в умовах карантину.

Що таке коригуюче навчання?

Відразу ж після закінчення карантину на основі вивченого матеріалу вчитель з’ясовує, які прогалини існують у знаннях учнів. Відповідно до цього, він корегує свою педагогічну діяльність – обирає відповідні педагогічні стратегії та методи навчання, щоб ще раз повернутися до вивченого і задовольнити освітні потреби більшості учнів класу. Якщо є індивідуальні прогалини у вивченому матеріалі окремих учнів, учитель допомагає їм опанувати матеріал самостійно.

Коли учні отримають свідоцтво про освіту?

Карантин жодним чином не вплине на можливість своєчасно отримати документи про освіту, оскільки весь процес замовлення відбувається електронно. База даних подається наприкінці попереднього року, а уточнені списки – у травні 2020-го.
Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень учнів має бути завершено до 15 червня 2020 року.

Як відбуватиметься підсумкове оцінювання?

Підсумкове оцінювання (тематичне, семестрове та річне) може здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій для всіх учнів, включно з тими, що здобувають освіту за однією з індивідуальних форм (педагогічний патронаж, сімейна (домашня), екстернат). Підсумкова оцінка за семестр виставляється з урахуванням результатів тематичного оцінювання, отриманих учнями під час дистанційного навчання та до його початку, практичних робіт з навчальних предметів природничого циклу, результатів оцінювання різних видів мовленнєвої діяльності учнів тощо. Якщо з навчального предмета не передбачено тематичних підсумкових робіт, підсумкова оцінка може виставлятися за результатами поточного оцінювання. Учні, які не мають результатів поточного оцінювання з об’єктивних причин, можуть бути оцінені за результатами проведення семестрової контрольної роботи. Тематичні та семестрові підсумкові роботи, які було проведено в умовах дистанційного навчання під час карантину, записуються в класному журналі без зазначення дати їх проведення. Річне оцінювання виставляється з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року.

Чи відбудуться олімпіади та конкурс робіт членів МАН?

IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів скасовано у 2019/2020 навчальному році через карантин. Фінальний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН перенесено
на 4-9 листопада 2020 року.

Детальніша інформація http://mon-covid19.info/schools