Здорова тварина – здорова продукція

У Шепетівському районі незабаром розпочнеться весняна диспансеризація великої рогатої худоби. Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (коней, дрібної рогатої худоби, великої рогатої худоби), профілактику та лікування хвороб. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою успішного лікування.

     Потрібно завжди пам’ятати, що легше хворобу попередити, ніж лікувати. А захворювання, виявлені на ранніх стадіях, у більшості випадків виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки. На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок.

   Всі чули про таке захворювання, як лейкоз ВРХ – інфекційну хронічну хворобу пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики.

    Одного разу набута інфекція стає довічною. Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний метод, тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин. Не можна не згадати і про туберкульоз. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті із хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення неблагополучних щодо цієї інфекції господарств.

  Під час проведення протиепізоотичних заходів буде забезпечуватись здійснення широкої роз’яснювальної роботи серед власників щодо умов

утримання тварин, годівлі, а також недопущення виникнення інфекційних хвороб включно з такими, як АЧС, сказ, лейкоз,  грип птиці, проведення

ідентифікації усіх тварин, в тому числі приплоду, з обов’язковим кріпленням бирок єдиного зразка.                 

   Сподіваємось на плідну співпрацю з головами об’єднаних територіальних громад для забезпечення 100% охвату поголів’я тварин при здійсненні весняних протиепізоотичних, лабораторно- діагностичних, лікувально- профілактичних заходів у особистих підсобних господарствах населення.       

    Відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» стаття 37 власники тварин зобов’язані надавати тварин для проведення огляду, діагностичних, профілактично- лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. Згідно статті 104 цього Закону юридичні та фізичні особи несуть адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

      Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертається до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна. 

      Тому, тим, хто звик купувати м’ясо-молочну продукцію у приватних продавців, варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, вам обов’язково покажуть паспорт великої рогатої худоби з відмітками про ветеринарні обробки. У іншому випадку Ви ризикуєте поповнити численні лави хворих тварин на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби.

                        Головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ  ПСС                        в Хмельницькій області В.Савіцький