Зміни до правил призначення житлових субсидій

Управління соціального захисту населення повідомляє, що постановою  Кабінету міністрів України  „ Деякі питання призначення житлових субсидій” № 505 від 19.05.2021р. внесено зміни до правил призначення житлових субсидій, спростивши процедуру їхнього отримання вже з 1.05.2021року.

          Призначення житлової субсидії  з  1.05.2021 р. домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020 – 2021 років буде проводитись без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

– надавалася у грошовій безготівковій формі;

– була призначена за фактичним місцем проживання (орендарі житлових приміщень, індивідуальні забудовники, внутрішньо переміщені особи);

– була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

         Згідно п.14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, житлова субсидія не призначається, якщо хтось із членів домогосподарства:

  • має у власності більше, ніж одне житлове приміщення;
  • протягом року перед зверненням купив земельну ділянку, будинок (квартиру), транспортний засіб, цінні папери, та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн;
  • на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 100 тис. грн;
  • перебував за кордоном безперервно понад 60 днів;
  • не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітнього за інформацією ДФС та Пенсійного фонду;
  • володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менше 5 років або в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років;
  • має заборгованість з аліментів.
  • Також субсидія не призначається, якщо площа житла становить більше130 кв. метрів для квартири і більше 230 кв. метрів для будинку та  якщо сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період і якщо у сім’ї  є борг за комунальні  послуги понад 340 гривень.

         Одночасно повідомляємо, що верифікація житлових субсидій продовжена. З метою уникнення переплат просимо одержувачів субсидії, які здійснили купівлю або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь – які послуги (крім медичних та освітніх) на суму яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший  законний спосіб перевищує 50тис. гривень або мають у власності більше одного автомобіля, чи більш як одне житлове приміщення  повідомити управління соціального захисту населення протягом 30 днів.