Легальна зайнятість – спільна відповідальність

З метою підвищення захищеності працівників на ринку праці, державна служба зайнятості пропонує своїм клієнтам тільки легальні вакансії. Адже, уклавши трудовий договір із роботодавцем, працівник має право на безпечні умови та дотримання режиму праці, право на отримання достойної пенсії та соціальний захист у разі втрати працездатності чи роботи.
На жаль, сьогодні є чимало працівників, які отримують зарплату у «конверті». Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє найманих працівників від:
–         отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця;
–         гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць;
–         права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів, а також соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, додаткову відпустку;
–         право на оплату листка непрацездатності;
–         право не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника;
–         соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання;
–         цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

З початку року, за сприяння Хмельницької обласної служби зайнятості офіційно трудові відносини з роботодавцем оформили 13,4 тис. осіб; проведено 399  інформаційних семінарів, де розглядалися питання про легальну зайнятість для 6,8 тис. осіб, 45 семінарів на тему: «Ризики нелегальної трудової міграції», якими охоплено 889 безробітних.

Станом на 11 вересня 2020 року у базі даних Хмельницької обласної служби зайнятості налічується 1,7 тис. вакансій.

Відділ інформаційної роботи Хмельницький обласний центр зайнятості пров. Шевченка,10 м.Хмельницький, Україна, 29000                                                                                                          тел: +38(0382) 65-74-18 khm-ocz@kmocz.gov.ua

Чим небезпечні торф’яні пожежі

На Хмельниччині, як і на території всієї країни зберігається спекотна погода, тому УкрГідрометцентром оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки. У цей період, зазвичай, збільшується кількість загорянь на торф’яниках та екосистемах.

Щоб попередити ці пожежі, 14 вересня фахівці Служби порятунку вирушили в спільний рейд із журналістами. Під час заходу вони закликали населення дотримуватися правил пожежної безпеки, перебуваючи поблизу торфовищ.

Зазначимо, що у Хмельницькій області налічується 59 торфових ділянок загальною площею майже 12 тис. га. Найбільше їх на території Волочиського, Хмельницького, Ізяславського, Білогірського та Деражнянського районів. Торф’яні пожежі суттєво відрізняються від решти пожеж. Складність їх гасіння полягає у тому, що горіння проникає у більш глибокі шари торфу. При підземних пожежах, вогню на поверхні ґрунту немає, лише інколи він пробивається з-під землі, але скоро зникає. Але разом із тим, виділяється дим, який стелиться поверхнею. До їх ліквідації залучається велика кількість вогнеборців, пального і спецтехніки на тривалий термін. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди. Під загрозою опиняються не лише компоненти екосистеми, а й домівки людей, які межують із торф’яними полями.

Рятувальники зазначають, що найчастішою причиною масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Адже громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки залишаючи не загашене багаття або спалюючи сміття на присадибних ділянках.

Служба порятунку Хмельниччини нагадує, що спалювання сміття та сухої трави на відкритій території та поблизу населених пунктів заборонено законом!

Детальніше про перебіг рейду дивіться в програмі «Інкогніто Поділля» на телеканалах «ТВ7+» та «Ексклюзив»

 ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

Обережно – ГРИБИ!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним харчовим продуктом, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
    • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
    • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
    • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
  • УВАГА! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
    • “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
    • “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”.
    • “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
    • “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
    • “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
    • “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
    • “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
    • “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами

  1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!

Затверджено протиепідемічні заходи під час проведення виборів

Уряд затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів.

Відповідним рішенням, прийнятим на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів 14 вересня, встановлено додаткові вимоги щодо протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на період дії карантину у зв’язку з поширенням на території України COVID-19.

Документ, зокрема, передбачає: проводитиметься опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій.

На вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування повинні знаходитися антисептики для рук. Також мають бути обладнанні місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту.

У приміщеннях буде нанесена розмітка, що вказує на дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців, на вхід та на вихід, повинні бути розділені. Крім того, рекомендується у приміщенні одночасне перебування виборців з розрахунку не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів.

Стільці, столи, меблі, які використовуються виборчої комісією повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканини на столах не дозволяється.

Члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання. Тобто сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.

Протирання дверних ручок, поручнів, сидіння тощо дезінфікуючими засобами потрібно проводити не рідше одного разу на 2 години, а вологе прибирання приміщення – не рідше одного разу на 4 години. Оброблювати окремі частини виборчих скриньок також можна, але потрібно не допустити потрапляння речовини та засобів дезінфекції  усередину виборчої скриньки.

Виборці повинні дотримуватись протиепідемічних заходів, обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення,  перебувати у респіраторі або захисній масці. При цьому члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи.

Рекомендовано не брати дітей до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

Виборці, які перебувають на самоізоляції, можуть здійснювати голосування за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції). У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту.

Слід зазначити, що засоби захисту повинні мати усі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

У разі виявлення випадку COVID-19 в одного із членів виборчої комісії, всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції при відсутності симптомів респіраторних захворювань.

У разі наявності контакту з хворим без застосуванням засобів індивідуального захисту, такі члени виборчої комісії направляються на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція.

Крім того, прийнятим документом доповнюється перелік осіб, яким дозволений в’їзд на територію України на час дії карантину: офіційними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій, які вестимуть спостереження за ходом виборчого процесу відповідних виборів.

Інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 14 вересня в Україні зафіксовано 2 462 нові випадки коронавірусної хвороби COVID-19. Наразі в Україні 84043 активних хворих.

Загалом в Україні 156 797 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 211 летальних, 69 543 пацієнти одужали. Проведено 1 870 790 тестувань методом ПЛР. Усього за добу одужало 650 пацієнтів.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

  •   Вінницька область — 4 844 випадки;
  •   Волинська область — 6 353 випадки;
  •   Дніпропетровська область — 3 342 випадки;
  •   Донецька область — 2 101 випадок;
  •   Житомирська область — 4 390 випадків;
  •   Закарпатська область — 8 675 випадків;
  •   Запорізька область — 2 403 випадки;
  •   Івано-Франківська область — 11 357 випадків;
  •   Кіровоградська область — 909 випадків;
  •   м. Київ — 17 429 випадків;
  •   Київська область — 6 961 випадок;
  •   Львівська область — 17 057 випадків;
  •   Луганська область — 600 випадків;
  •   Миколаївська область — 2 051 випадок;
  •   Одеська область — 9 687 випадків;
  •   Полтавська область — 1 223 випадки;
  •   Рівненська область — 10 555 випадків;
  •   Сумська область — 2 502 випадки;
  •   Тернопільська область — 9 234 випадки;
  •   Харківська область — 12 853 випадки;
  •   Херсонська область — 644 випадки;
  •   Хмельницька область — 4 008 випадків;
  •   Чернівецька область — 12 252 випадки;
  •   Черкаська область — 2 579 випадків;
  •   Чернігівська область — 2 788 випадків.


Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 14 вересня 2020 року до Центру надійшло 2458 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 220 099 повідомлень про підозру на COVID-19.

МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. 

Вітали ювілярку

90 років – це чудовий ювілей, який додає не лише сивину на волосся, але й тішить спогадами та життєвою мудрістю.

Вчора, 10 вересня, з 90-річним ювілеєм вітали жительку смт. Гриців – Ганну Іванівну Варніцьку.

Привітати ювілярку із поважною датою завітали заступник селищного голови Наталія Ленчук, інспектор соціальної допомоги відділу охорони здоров’я та соціального захисту населення Тетяна Савчук та працівники культури Грицівської ОТГ .

Гості вручили довгожительці подарунки, а також висловили вдячність за її добросовісну та невтомну працю. Побажали їй міцного здоров’я, родинного затишку, бадьорості духу, пошани від людей та турботи від рідних.

Життя Ганни Іванівни нелегке, а переповнене труднощами та викликами. Вона пережила війну, важкі повоєнні роки, голодомор.

Працювала ювілярка в торгілі. Вміла дуже смачно готувати, тому без неї не обходилось жодне весілля. Разом із чоловіком виростили та виховали дочку.  Дочекалася  онуків та правнуків. Наразі ювілярка проживає з дочкою, та попри свій поважний вік, все ще дає ради по господарству.

Букети квітів, подарунки та найщиріші побажання приємно вразили іменинницю. Вона раділа гостям і дякувала за увагу до неї.

Шкільне харчування має бути безпечним та здоровим, особливо під час карантину

В умовах пандемії коронавірусу в школах має забезпечуватись здорове та безпечне харчування із урахуванням усіх протиепідемічних заходів. Відповідний лист щодо недопущення погіршення умов харчування у закладах освіти МОН надіслало в усі обласні та Київську міську державні адміністрації сьогодні, 11 вересня 2020 року.

«Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії центральних органів виконавчої влади, учасників освітнього процесу, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, засновників закладів освіти, органів управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Він підкреслив, що в умовах пандемії коронавірусу організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень та правил.

«Після скасування карантину школи повернуться до звичної моделі харчування дітей. Адже Нова українська школа – це безпечне освітнє середовище, в якому одним із пріоритетів є здорове шкільне харчування», – наголосив Сергій Шкарлет.

Зокрема, у листі МОН йдеться про те, що 22 серпня 2020 року оприлюднено постанову Головного державного санітарного лікаря України, яка регламентує роботу та вимоги щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину. Також у постанові прописані окремі вимоги щодо організації шкільного харчування.

Зокрема, під час карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків. 

Харчування має здійснюватися за таких умов:

  • учні мають харчуватись за графіком; 
  • відстань між столами повинна складати не менш ніж 1,5 м; 
  • за одним столом має знаходитись не більш як 4 особи.

У разі неможливості забезпечити дітей гарячими стравами, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції відповідно до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 р. № 1591.

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив, що шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, особливо в умовах карантину, а також під час тимчасово встановлених правил та обмежень.

МОН звертає увагу, що рішення стосовно організації харчування учнів у період карантину приймають керівник та засновник школи, враховуючи особливості організації освітнього процесу в закладі освіти, кількість учнів, спосіб організації харчування тощо.

Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту» саме вони відповідають за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від їхнього підпорядкування, типу і форми власності, а також дотримання вимог санітарного законодавства.

Так, керівник закладу освіти затверджує примірні двотижневі та щоденні меню. Але обов’язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можуть подаватися дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість та безпечність продуктів або готових страв, що визначено у спільному наказі МОЗ та МОН від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

Уповноваженим органом на здійснення державного нагляду (контролю) щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Нагадаємо, МОН наголосило на неухильному дотриманні законодавства під час організації освітнього процесу.

Визначено нове епідемічне зонування Хмельницької області

На позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулось 10 вересня, було затверджено рішення про перегляд рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Новий розподіл на рівні почне діяти з 00:00 годин 14 вересня 2020 року.

До “червоної зони” будуть віднесені м. Славута та Волочиський район.

“Помаранчевий” рівень встановлено у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Нетішин та у Красилівському, Новоушицькому, Теофіпольському, Ярмолинецькому районах;

«Жовтий» рівень прийнято рішеннявстановити у м. Старокостянтинів, Шепетівка та у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Полонському,  Славутському, Старосинявському, Хмельницькому, Чемеровецькому, Шепетівському районах.

Нагадаємо, що такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

З 14 вересня «червоний» рівень епіднебезпеки діятиме у 37 адміністративних одиницях, Київ – на «помаранчевому» рівні

Державна комісія з питань ТЕБ та НС на засіданні 10 вересня визначила «червоний» рівень епідемічної небезпеки у 37 адміністративних одиницях. До «помаранчевого» рівня потрапив Київ.

Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на брифінгу за підсумками засідання комісії.

Зокрема, до «червоного» рівня епідемічної небезпеки віднесено:

  •  у Закарпатській області – м. Чоп;
  •  у Івано-Франківській області – міста Івано-Франківськ, Коломия, Калуш та Косівський, Тисменицький райони;
  • у Львівській області – Перемишлянський та Пустомитівський райони;
  • у Одеській області – міста Біляївка, Ізмаїл та  Болградський район;
  • у Рівненській області – місто Дубно;
  • у Тернопільській області – міста Тернопіль, Бережани, Чортків та  Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Заліщіцький,  Збаразький, Монастириський, Теребовлянський, Тернопільський, Чортківський райони;
  •  у Харківській області – Великобурлуцький район;
  •  у Хмельницькій області – м. Славута та Волочиський район;
  • у Черкаській області – м. Канів;
  • у Чернівецькій області – м. Чернівці та  Герцеївський, Кельменецький, Кіцманський, Новоселицький, Сторожинецький райони;
  • у Чернігівській області – м. Ніжин та  Бобровицький, Носівський райони.

Разом з тим, окремі регіони змогли вийти з «червоного» рівня, в тому числі завдяки протиепідемічним заходам: Костопільський район Рівненської області та Вижницький, Глибоцький і Заставнівський райони Чернівецької області.

“У нас зростає кількість хворих та рівень госпіталізації. Ми кожного дня вводимо нові лікарні, які приймають хворих на коронавірусну інфекцію. Важливе виконання протиепідемічних заходів, легковажне ставлення до них у перспективі несе дуже великі загрози для України та здоров’я українців”, – підкреслив Міністр.

Обмеження, передбачені для кожного з рівнів епіднебезпеки, вступають у дію 14 вересня.

Інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 11 вересня в Україні зафіксовано 3 144 нові випадки коронавірусної хвороби COVID-19. 

Загалом в Україні 148 756 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 076 летальних, 67 005 пацієнтів одужали. Проведено 1 806 428 тестування методом ПЛР. Усього за добу одужало 1 128 пацієнтів.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

  • Вінницька область — 4 690 випадків;
  • Волинська область — 6 161 випадок;
  • Дніпропетровська область — 3 093 випадки;
  • Донецька область — 1 942 випадки;
  • Житомирська область — 4 055 випадків;
  • Закарпатська область — 8 453 випадки;
  • Запорізька область — 2 136 випадків;
  • Івано-Франківська область — 10 953 випадки;
  • Кіровоградська область — 885 випадків;
  • м. Київ — 16 523 випадки;
  • Київська область — 6 648 випадків;
  • Львівська область — 16 626 випадків;
  • Луганська область — 532 випадки;
  • Миколаївська область — 1 851 випадок;
  • Одеська область — 9 157 випадків;
  • Полтавська область — 1 130 випадків;
  • Рівненська область — 10 217 випадків;
  • Сумська область — 2 229 випадків;
  • Тернопільська область — 8 377 випадків;
  • Харківська область — 12 112 випадків;
  • Херсонська область — 576 випадків;
  • Хмельницька область — 3 695 випадків;
  • Чернівецька область — 11 847 випадків;
  • Черкаська область — 2 294 випадки;
  • Чернігівська область — 2 574 випадки.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 11 вересня 2020 року до Центру надійшло 3 285 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 212 029 повідомлень про підозру на COVID-19.

МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю.